آموزش ساخت مود برای بازیهای کامپیوتری: از مبتدی تا پیشرفته
تا به حال شده احساس کنید که از انجام مراحل تکراری یک بازی خسته شدهاید؟ یک بازی ممکن است روزی جزو بهترین بازیهایی باشد که بر روی سیستم خود نصب کردهاید و علاقه بیش از اندازه شما نسبت به آن باعث شود تا بارها و بارها آن را بازی کرده و از اول شروع کنید.
آشنایی با میزان تاثیرگذاری مودسازی بازیهای کامپیوتری
با این حال هر چیز دورانی دارد و دوران اوج یک بازی هم شاید زمانی به پایان برسد که برای گیمر تکراری و خسته کننده به نظر برسد. در چنین شرایطی گیمر به فکر بازی جدید میافتد و یا حتی ممکن است بخواهد بازی را حذف کند؛ اما از طرفی خاطرات خوشی که با آن بازی ساخته مانع از انجام چنین کاری میشود.
در چنین شرایطی با ایجاد یکسری تغییرات میتوان به مراحل همیشگی آن تنوع بخشیده و هیجان تازهای را با آن تجربه کنید. اما سوال اینجاست که مگر امکان افزودن قابلیتهای جدید به بازی توسط اشخاصی غیر از سازندگان اصلی وجود دارد؟ پاسخ به این سوال موضوعی است که میخواهیم در مورد آن صحبت کنیم.
آشنایی با مود بازی (Modification)
مود به معنای ویرایش یا اصلاح بوده و به عبارتی خلاصهای از کلمه انگلیسی Modification میباشد. شاید باورش سخت باشد، اما با استفاده از این قابلیت میتوان بازی را از جهات مختلف تغییر داد و مراحل جدیدی را برای حفظ تنوع و سرگرمی به آن اضافه کرد.
با استفاده از Modification میتوان تغییراتی در گیم پلی و یا حتی بخشهای گرافیکی بازی ایجاد کرد. باید بدانید که این اصلاحات به سبب مواد اولیه موجود در بازیها و اختیاراتی که سازندگان بازی در دسترس بازیکنان قرار دادهاند، امکان پذیر میباشد.
گستره تغییرات حاصل از مود بازیها چه اندازه است؟
هر چند که گفته شد با استفاده از مود بازی میتوان تغییراتی در گیم پلی و گرافیک آن ایجاد کرد، اما نباید تصور کنید که این موضوع شامل همه مودها شده و همگی قادر به ایجاد تغییرات چشمگیر هستند و از طریق آنها میتوان ماهیت و سبک یک بازی را به کلی تغییر داد.
بلکه تعدادی از آنها برای انجام کارهای بزرگ به کار رفته و در مقابل مودهایی هستند که تغییراتی به نسبت کوچکتر از خود به جا میگذارند.
به طور خلاصه اصلاحاتی که به کمک برخی از مودهای ساده میتوان انجام داد، عبارتند از:
- رفع ایرادات نگارشی
- برطرف کردن باگهای جزئی
- تغییر کاربرد برخی از سلاحها
- افزودن یک آیتم به بازی
درواقع باید بدانید که مودها بر اساس نیاز گیمر میتوانند باعث تغییرات مختلفی شوند. حال این تغییرات میتوانند کوچک و ساده باشند و یا اینکه بازی را به کلی دگرگون کنند. این تفاوت بستگی به مودی دارد که استفاده میکنید.
آشنایی با انواع مودهای بازی
- مود تبدیل کامل (Total conversion)
مود تبدیل کامل همانطور که از نام آن پیدا است، باعث تغییر کلی یک بازی و خلق بازی جدید میشود. چون اصلاحاتی که از طریق این مود انجام میگیرد باعث میشود تا گیم پلی، ژانر و گرافیک بازی دستخوش تغییر و تحولات زیادی قرار گیرد.
معروفترین مثالی که در رابطه با این نوع مود میتوان مطرح کرد بازی Dota است که خود مودی از بازی Warcraft و نقشه بازی StarCraft بوده است.
به همین خاطر گاهی تغییرات حاصل از مودسازی به قدری میتواند کامل و جامع باشد که باعث به وجود آمدن یک بازی مستقل شود.
- مود اصلاحات اساسی (Overhaul)
یکی از قابلیتهای مود Overhaul بهبود کیفیت گرافیک بدون بازسازی مجدد است
دومین نوع مودها Overhaul یا همان مود اصلاحات اساسی میباشد که به منظور رفع باگهای کوچک به کار میرود. البته این نوع مود قادر به ویرایش گرافیک و گیم پلی بدون آنکه بازسازی مجددی صورت بگیرد، بوده و میتواند موسیقی و مکالمات را نیز دچار تغییراتی کند.
از جمله بازیهایی که در خصوص این نوع مود میتوان مثال زد، بازی Garry’s Mod است که در آن میتوانید مکانها، شخصیتها و اجسام را ویرایش کنید و یا در صورت تمایل به تعداد آنها بیافزایید.
- مود بستههای الحاقی (Unofficial patch)
سومین نوع مودها بستههای الحاقی (Unofficial patch) نام داشته و آن را به عنوان عاملی برای ارائه نسخهای جدید از بازی میشناسند. به همین خاطر برخی بر این باورند که نوع سوم مودها ادامهای از نوع دوم یعنی Overhaul مودها هستند.
تغییرات ناشی از مود بستههای الحاقی به این صورت است که تغییری در بازی اصلی انجام نشده و فقط آیتمهای جدیدی مثل حیوانات، کاراکتر، اشیا و فضاهای جدید به بازی اضافه میشود.
بازیهای The Sims و GTA از جمله بازیهایی هستند که مود بستههای الحاقی در آنها بکار رفته است.
بهترین شروع برای مود کردن بازی با استفاده از Steam Workshop
Steam Workshop یک انتخاب ایده آل برای مبتدیانی است که قصد دارند مود کردن بازیها را برای نخستین بار تجربه کنند. چون Steam Workshop فهرستی بزرگ از بازیهایی را در اختیارتان قرار میدهد که از مودها پشتیبانی میکنند.
مودها در Steam Workshop بر حسب نوعی که دارند، در دستههای جداگانهای قرار گرفتهاند و در صورتی که حتی با وجود این دسته بندی موفق به پیدا کردن مود مورد نظر خود نشدید، به راحتی میتوانید از طریق نوار جستجو آن را بیابید.
نحوه نصب مودهای ورکشاپ استیم بسیار سادهتر از آن است که فکرش را کنید و در واقع به همین خاطر است که Steam Workshop یک انتخاب مناسب برای شروع کار مودسازی محسوب میشود.
برای نصب مودهای موجود در ورکشاپ استیم تنها کاری که باید انجام دهید این است که بر روی گزینه Subscribe کلیک کرده تا پس از آن هنگامی که بازی را در حالت اجرا درمیآوردید، قادر به استفاده از مود نصب شده بر روی آن باشید.
برای حذف موهایی که نصب کردهاید نیز پس از ورود به صفحه مود فقط باید برعکس عمل کرده و با کلیک کردن بر روی دکمه Unsubscribe مود مورد نظر را پاک کنید. ناگفته نماند که بعضی از بازیها صفحهای مخصوص به مود داشته و از آن قسمت به راحتی میتوانید وضعیت نصب یا حذف مودها را کنترل کنید.
نصب مودهای بزرگ با Nexus Mods
تا زمانی که به استفاده از مودهای کوچک و ساده اکتفا کنید مشکلی نخواهد بود؛ چون Steam Workshop به راحتی میتواند نیاز شما را برطرف کند. اما هنگامی که بخواهید سراغ مودهای بزرگ و پیچیده بروید، موضوع فرق میکند. چون در این حالت برای نصب آنها باید از Nexus Mods کمک بگیرید.
Nexus Mods نه تنها مودهای معمولی بلکه مودهای حرفهایتر را تحت پوشش خود قرار داده و میتوانید برای بازیهایی چون Oblivion، Mount & Blade، XCOM، Skyrim و… مودهای لازم را تهیه و نصب کنید.
برای آنکه قادر به نصب مودهای مختلف از این وبسایت باشید، ابتدا باید یک حساب کاربری در آن بسازید. ساخت حساب کاربری رایگان بوده و لازم نیست که هیچ هزینهای بابت آن پرداخت کنید.
همچنین Nexus Mods دارای نرم افزاری به نام Vortex بوده که هدف از ساخت آن سهولت در مدیریت مودها، یعنی وضعیت نصب و حذف آنها، بوده و فرد را از انتشار نسخه جدید مودهایی که نصب کرده مطلع میکند.
Mod DB مرجعی بزرگ و قدیمی
Mod DB یکی از بزرگترین، قدیمیترین و در عین حال بهترین مرجع برای دسترسی به مودهای بازیهای قدیمی کامپیوتری است
Mod DB وبسایتی است که حدود 23 سال فعالیت داشته و در آن میتوانید به مودهای بسیاری برای بزرگترین بازیهای کامپیوتری که از قدیم محبوبیت زیادی داشتهاند، دسترسی داشته باشید.
لازم به ذکر است که مودسازهای نامدار در این وبسایت حضور داشته و دیگران را در جریان توسعه کارهایشان قرار میدهند.
کلام آخر
در این مطلب سعی کردیم شما را با مفهوم Modification، انواع آن و نحوه دسترسی به مودها برای اعمال تغییرات بر روی بازیها آشنا کنیم. به طور کلی مودسازی بازیهای کامپیوتری این اختیار را به گیمر میدهد تا بازی مورد علاقه خود را تا حدودی شخصی سازی کند.
این کار در مواقعی که نیاز به اجرای یکسری اصلاحات باشد مفید و ضروری است (مثل رفع باگهای بازی)، اما از یک نقطه به بعد میتواند جنبه سرگرمی و ایجاد اثری متفاوت داشته باشد.
What is your opinion about this article?
submit Comment